Yeni Esnaf

Yeni nesil sanayiye Üniversite ilgisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu başkanlığında, öğretim üyelerinden oluşan bir heyet DERSANKOOPERATİFİ ve TRIOS 2023 Yeni Nesil Sanayi Merkezini ziyaret etti. Bu ziyaretten hemen sonra “ÜNİVERSİTE SANAYİ BULUŞMASI” ismi ile İkitelli Organize Sanayi başkanlık binasında İsmail Koyuncu ağırlandı. Sanayiciler Koyuncu’ya merak ettikleri birçok soruyu sorma fırsatı buldu.

GÜNCEL - 02-09-2022 14:50

İOSB binası toplantı salonunda yönetim kurulundan Mehmet Necmi Uslu heyete eşlik etti. Uslu önce Dersankoop yönetim kurulu başkanı Mehmet Mahşuk Gülaçar’ı açılış konuşmasını yapması için kürsüye davet etti.

Mehmet Mahşuk Gülaçar: “Çok değerli hocam İkitelli bölgesinin gayreti var. Çabası var. Düşünce dünyasından beklentileri var.  Sanayicimiz sorunlarını kendi elimle halledeyim düşüncesi ile hareket etmekten kendisini kurtaramamıştır. Bu sebeple de kendisini kısa vadeli çözümlere mahkûm etmiştir. Değerli hocamızı ziyaret ettikten sonra anladım ki bize sahip çıkanlar varmış.

Anlayışla karşılayan ve gerçekten bu ülke için üretimi esas alan. Gayretleri ödüllendirmek ve bunlara katkı vermek isteyen bir bilim kuruluşu var. İstanbul Teknik Üniversitesi zaten başımızın tacı olmuş bir kuruluş. Bu sebeplerle çok büyük umutlarla siz sanayici kardeşlerime dedim ki artık sanayici ile bilim insanları bir ortaklık oluşturabiliriz. Maalesef Türkiye’deki sanayi bir bilim anlayışı noktasında kendisini şekillendiren ve bilimin kıymetlinin farkında olunan bir kitle değil, bizler geçimimizi sağlamak, aile efradımızı kimseye muhtaç etmeden yaşamak için iş seçtik.  

Ama ülkemizin ihtiyacı böyle bir üreticiden ziyade, gerçekten bilimin farkında olan dünyadaki teknolojiyi fark eden ve katma değeri yüksek olan ürünleri üretebilen bir sanayicidir. Böyle sanayicilerimiz var mı? Evet var. İkitelli OSB’de müthiş bir potansiyel var hocam. Türkiye’de 341 tane OSB var. Her geçen günde bu sayı artıyor.  Türkiye’nin kurtuluş reçetesini yazabilme potansiyeli OSB’lerde var. Ama OSB’lerin yapılanması, amaçları, hedefleri çok önemli. İkitelli OSB 341 organize sanayi bölgesinin lokomotifi olabilir. 42 milyon metrekare yüzölçümüne sahip olan Gaziantep OSB üretilen ürün adedi 93, 87 milyon metrekare büyüklüğündeki Eskişehir OSB’de üretilen ürün adedi 156. İkitelli OSB 7 milyon metrekare burada 19 bin çeşit ürün üreten sanayici anlayışını barındırıyor. Bu ürünleri markalaştırabilirsek ülkemizin ihracatını 1 trilyon dolara çıkarma ihtimali çok yüksek olur. Bugün 250 milyar dolar ihracatımız var diyoruz.  Ama bunun 200 milyarı ithal ikame denilen bir ihracatımız var.  Yani gerçek potansiyelimiz 50-55 milyar dolar. Biz bu üretimi bu rakamlarla yaparken sayın hocam, Almanya’nın ihracatı 1 trilyon 650 milyar avro bu üretimin 1 milyar 400 milyonu Almanya’nın kaynaklarıyla şekillendiriliyor. Bu kaynaklar yer altı ve yerüstü kaynaklarını verimli hale getiren, ürünlerini markalaştırarak yüksek fiyatlarla pazara taşıyor. Biz de inşallah en kısa süre içerisinde, üretici kabiliyeti olan kardeşlerimin bilimin gözetiminde yapmış oldukları işleri yaparlarsa biz ülkemizi Almanya’nın seviyesine getirebiliriz. Çünkü bizim nüfusumuz genç 87 milyon nüfusumuz var 31 milyonu eğitim kurumlarında 8 milyon kadarı ilkokul -ortaokul seviyesinde henüz iş yapabilme kapasitesinde olmayan çocuklar. 19 milyon kadar iş yapabilme kapasitesi olan eğer eğitimi üretime yönelik bir müfredat ile yapabilirsek, ara eleman sıkıntısı da tamamen yok olmuş olur.

Biz birçok konuda sıkıntı yaşıyoruz. Birçok tıkanıklık yaşıyoruz. Örneğin mevzuata takılıyoruz. Mevzuata biz nasıl müdahale edeceğimizi bilmiyoruz. Mevzuata aykırı olan şey, bu ülkenin gelişimini, bu ülkenin gelişimini, ihracatını duruyorsa bu ülkenin üretmesine engel oluyorsa. Sıkıntılar var demektir. Mevzuat gelişime ve değişime açık olmalıdır. Bu şekilde kalıyorsa hiçbirimiz bu değişimi yapmaya cesaret edemeyiz. Bu mevzuatların üretimi kolaylaştırmanın yolunun nasıl bulunabileceği ile ilgili çalışmaları gerçekten siz gibi değerli kurumlardan beklemekteyiz sayın hocam.

Bir başka konuda İkitelli OSB’nin 34 bin unsurunun sanayici envanterinin olmaması. Bir teknoloji envanterimiz yok. Akademik danışma kurulumuz ve Sanayici istişare kurulumuz yok. Üniversite iş birliği ile bu kurulların çalışmasına acilen ihtiyacımız var. Katma değeri yüksek olan ürünler üretmek istiyoruz. Bu talebi yerine getirmek içinde bilgi ihtiyacımız oluyor. Burada da elhamdülillah sizin gibi değerli hocalarımız var. Biz size de teslim olmaya geldik” diye kaydetti.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu: “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak 1773 ‘e dayanan ülkemizin en güzide üniversitelerinden birisi ilk Teknik Üniversitesi. Neredeyse tüm mühendislik alanlarında eğitim veren bir üniversite bunun yanında Denizcilik fakültemiz var. Kaptan ve gemi makineleri mühendisi yetiştirmek üzere. Bunun yanında işletme fakültemiz var içerisinde işletme mühendisliği, endüstri mühendisliği bölümlerimiz var. Bölümlerinden farklı olarak konservatuvar Türk musikisi devlet konservatuarında.1978 yılında kurulmuş ve 80 yılından sonra İTÜ’ye bağlanmış 1 konservatuvarımız var” diyerek İTÜ hakkında özet bilgiler verdi. Koyuncu devamla: “Üniversitemize çok kaliteli öğrenciler tercih ediliyor. Eğitim anlamında da hakikaten çok kıymetli çalışmalar yapılıyor. Öğrencileri üretime, Girişimciliğe yönlendirme konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. İTÜ olarak tabi üniversite sanayi iş birliği anlamında kurulu bir Teknokent imiz var. Çok kıymetli çalışmaların yapıldığı çok önemli firmalarımızın bulunduğu bir teknopark var. Üniversite sanayi iş birliğine yönelik biraz kaydetmemiz gereken mesafemiz var.

TUSAŞ'ın bir ARGE merkezi kampus içerisinde hocalarımızla çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Çelik ihracatçıları Birliği’nin şu anda. Test merkezi var kampüsümüzde Sadece ülkemizde değil, yurt dışına hizmet veren bir merkez konumunda 07:24 çalışıyor. Çelik ihracatçıları birliği ile birlikte ikinci bir test merkezi de kuruluyor. Hidrojen taşıyacak malzemelerin testine yönelik AR GE merkezi kurulumu devam ediliyor.

Otomotiv teknolojileri üzerine kurulmuş OTAM merkezimiz var orada birçok Araç firması araçlarını orada testi gerçekleştiriliyor. Bu anlamda malzeme mühendisliği bölümümüz belki şu anda. Laboratuvarlara sahip Kimya metalurji bölümümüz var. Tekstil Mühendisliği bölümümüz şu anda sektörle çok iç içe çalışıyor. Halihazırda İTKİB ile çok ciddi bir iş birliği var. İyi öğrencileri sektöre kazandırmak için burs teşvikleri var.

Esas hedefimiz yüksek lisanstan geçmiş uzmanlaşmış, uygulamalı eğitimden geçmiş mühendisleri yetiştirmek. Bu anlamda bu öğrencilerimizin eğitim uygulamalı eğitim sırasında sizlerle çalışmak isteriz. Birçok firmalarla bu anlamda protokoller yapıyoruz. Burada iyi öğrenciyi de buraya yönlendiriyoruz. Not ortalaması 3’ün üzerinde olan öğrencileri programa dahil ediyoruz. Genel olarak baktığımızda yani üniversite sanayi iş birliğine yeni bizler sizlere nasıl katkı sağlayabiliriz. Sizler bizlere öğrencilerimize nasıl katkı sağlayabilirsiniz. Özellikle öğrencilere sizlerin önemli katkıları olacaktır. Bizimde çok gelişmiş laboratuvarlarımız var. Test merkezlerimiz var. Bu konularda belki iş birliği yapabiliriz. Sanayi bölgesindeki bütün OSB’lerle çalıştay düzenleyip ihtiyaçları belirleyip ona yönelik olarak da çalışma geliştirebiliriz.

Yine ASELSAN mühendislerinin geliştirilmesine yönelik ASELSAN akademi programı var. Bizim hocalarımız yüksek lisans dersleri veriyor Daha sonra öğrencilerin tezleri de yüksek lisans kontrol testleri de orada yürüyen projelerden çıkıyor. Bu şekilde yürüyen çalışmalar var. Enerji akademi şekilde bir program geliştirmesi oldu. Enerji Akademisi bütün ihtiyaçlarını ortaya çıkarttı Bütün birimlerdeki sorunları yönlendirdi.  Ortaya çıkacak projelerden işte master, doktora öğrencileri de bu istihdam edilecek Sorunların ortaya konması, kategorize edilmesi. Daha sonra alan   bazında bu sorunların sınıflandırılıp hocalarımızla bunun yönlendirilmesi işte çalıştaylar şeklinde mutlaka oradan ben çok güzel sonuçlar ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Ben her ne kadar şu anda üniversitenin rektörü olarak konuşuyor olsam da aslında üretimden gelen birisiyim. Kendi geliştirdiğimiz 3 tane ticari ürün var. Şu anda Tuzla’da bir üretim tesisimiz var. Biz polimerik malzemelerden mebran filtre geliştiriyoruz. Su ve atık su arıtımı üzerine. Prototipini geliştirdik. Yakın zamanda seri üretime geçecek.  Aslında bir nevi sanayinin de problemlerinin oradan görebiliyoruz, içindeyiz” diye kaydetti Sanayicilerden gelen soruları da yanıtlayan. İsmail Koyuncu, bir de Mahşuk Gülaçar tarafından bir plaket aldı.

Günün Diğer Haberleri